Mit is csinálok szertartásvezetőként?

Mikor és miért is válasszatok szertartásvezetőt az esküvőtökre?

  • Ha azt szeretnétek, hogy olyan ember adjon össze titeket, aki sokat tud rólatok és mind megjelenésében, mind beszédstílusában illik az esküvőtökhöz.
  • Ha szeretnétek egyedi szöveget, amely nem ugyanolyan, mint amit már több másik szertartáson is sokszor hallottatok.
  • Ha szeretnétek különleges helyszínen, esetleg időben házasodni.
  • Ha szeretnétek egyedi és megindító szertartási beszédet hallani, ami teljes mértékben rólatok és nektek szól.
  • Ha szeretnétek szüleiteket is teljesen egyedi, személyesen nekik szóló szöveggel köszönteni.
  • Ha bejegyzett (regisztrált) élettársi kapcsolatban éltek és nem a törvényes házassági lap megszerzése a fontos számotokra.
  • Ha azonos neműként szeretnétek egybekelni.
  • Ha szeretnétek különleges eseményeket az esküvői szertartásotokon pl. homok- vagy boröntés, gyertyagyújtás- és fújás, esetleg vers, vagy dal előadása ismerősötök által.

Azért lettem szertartásvezető, mert szeretném a párokat életük legszebb eseményén személyes, megindító, különleges szöveggel köszönteni. Ez teljes mértékben rólatok, a megismerkedésetekről és eljegyzésetekről, illetve az eddig együtt töltött időről szól. Nem sablonos, sok esküvőn sokszor hallott beszédet mondok, hanem teljesen a párra szabottat. Sőt! Nem beszélek a házasság árnyoldalairól. 🙂

A lefoglalt napra csak a ti esküvői szertartásotokat tartom, így nem rohanok sehova és nem érkezek késve. Nem azt érzitek majd, hogy egy pár vagytok a sok közül azon a napon és nem is ütköztök bele az előttetek vagy utánatok házasulandókba a vagy a násznépbe várakozás közben a folyosón. Ha valamilyen oknál fogva csúszna a szertartás (pl. szabadban tartott esküvőnél esik az eső) megvárjuk, míg kisüt a nap. 🙂

Fontos tudni, hogy a szertartásvezető nem anyakönyvvezető. Az anyakönyvvezető egy köztisztviselő, állami személy, aki a magyar államot képviseli az esküvőn. Az ő előtte tett hivatalos házasságkötésetek a törvényes. Ez történhet egy nagyon rövid idő, esetleg pár perc alatt, két tanú jelenlétében. Annak, hogy miért is ezt a kevésbé ünnepélyes házasságkötést választottátok számos oka lehet pl. szükség volt a házassági lapra gyermekszületéskor, hivatalos ügyek intézéséhez, vagy éppen időszűkében voltatok, stb. Ha ezek történtek, érthető, hogy a későbbiekben szeretnétek egy romantikus, igazi esküvőt rokonokkal, barátokkal egy gyönyörű helyen, és ami igazán fontos: nagyon különleges szertartással.

Szertartásvezetőként nemcsak esküvői szertartásokat vállalok, hanem korábbi házassági fogadalmak megerősítését is: 10, 25 vagy akár 50 éves házassági évfordulók megünneplését is.

Nemcsak szertartásvezetőként, hanem ceremóniamesterként is része vagyok az esküvőtöknek, ha úgy szeretnétek.

Erről bővebben olvashattok a Mit is csinálok ceremóniamesterként? résznél.